Tips

Stap 1: Reinigen

Voor bijna elk onderdeel van het auto exterieur is een speciaal onderhoudsproduct verkrijgbaar. Daarnaast zijn er ook vele toepassingen te verkrijgen voor verschillende soorten bevuiling, zoals vogelpoep, teer en hars.

Velgenreiniger

Het eerste product dat u gaat gebruiken bij een grondige wasbeurt is de velgenreiniger. De velgen worden vuil door bijvoorbeeld asfalt, maar ook door remslijpsel. Een goede velgenreiniger is bij voorkeur zuurvrij, efficiënt en eenvoudig af te spoelen met water. De Iron.X velgenreiniger is daarom één van de beste velgenreinigers op de markt.

Hars verwijderen

Hars is een vervelend, plakkerig goedje dat afkomstig is van vooral naaldbomen. Als dit eenmaal op de lak is genesteld, is het niet makkelijk weg te krijgen. Met een speciale harsverwijderaar kunt u het hars echter effectief verwijderen. Let op: bij het verwijderen van hars is het van belang dat u geen wrijvende bewegingen maakt, aangezien de hars anders verspreid wordt. In plaats van wrijven dient u de hars voorzichtig van de lak te deppen.

Insecten verwijderen

Insecten vormen een ergernis voor menig automobilist. Om te voorkomen dat de insectenresten zich invreten in de lak van uw auto, kunt u gebruik maken van een insectenverwijderaar. Deze dient u tijdig op de vervuiling aan te brengen. Let op: dit product mag enkel op de auto wordt aangebracht wanneer de auto koel is.

Krassen verwijderen

Om oppervlakkige krassen te verwijderen, kunt u eenvoudig een krasverwijderaar aanbrengen. Met een krasverwijderaar kunt u swirls en krassen van de lak verwijderen. De meeste krasverwijderaars hebben een mild schurende en egaliserende werking, waardoor krassen worden verwijderd. Voor een optimaal resultaat dient u de lak na te behandelen met bijvoorbeeld een polish en/of een wax.

Glasreiniger

Vuile ramen beperken uw zicht op de weg en kunnen bij ernstige vervuiling zelfs gevaarlijk zijn. Een goede glasreiniger zoals de Perfect Clarity Glass Cleaner van Meguiars zorgt ervoor dat de ruiten streepvrij schoon worden. Het product is gemakkelijk op de raam te sprayen en u kunt de spray eenvoudig uitwrijven met een schone doek. Tip: beweeg de doek op en neer aan de buitenkant en heen en weer aan de binnenkant, zo houdt u goed zicht op de verschillen tussen de twee kanten en weet u precies aan welke kant nog achtergebleven vuil zit.

Teer verwijderen

Teerdruppels zijn meestal afkomstig van het wegdek en kunnen zich nestelen in de lak aan de zijkant van de auto. Teer is één van de lastigste materialen om te verwijderen van de lak, dus u dient hier voorzichtig mee om te gaan. CarPro Trix, een combinatie van Iron.X en Tar-X, is gemakkelijk op te sprayen en deze kunt u vervolgens afnemen met een zachte microvezeldoek.

Shampoo

Een goede shampoo verwijdert vuil, droogt de lak niet uit en is bovendien ook zacht voor een eventuele waxlaag. Een goede shampoo zorgt er dan ook voor dat de lak haar diepe glans behoudt.

Velgenborstel Turtle Wax X342TD Double Loop

Poetshulpmiddelen

Het is belangrijk om de juiste producten te gebruiken terwijl u uw auto schoonmaakt. Bij gebruik van een verkeerde spons of een foutieve doek, kan het zijn dat u uw auto beschadigd. Neem daarom gerust een kijkje op onze pagina met poetshulpmiddelen en lees de beschrijvingen goed zodat u uw auto op de juiste wijze kunt schoonmaken.

Stap 2: Polijsten

Nadat u de auto goed gereinigd heeft, is het nu zaak om de lak grondig te renoveren. De polish zal er voor zorgen dat de lak in volle glorie wordt hersteld.

Polish

Polish zorgt ervoor dat verweerde lak zorgvuldig en grondig wordt hersteld. De inmiddels gereinigde lak (stap 1) wordt licht geslepen door de polish, wat ervoor zorgt dat resterende vervuiling, zoals krasjes en oxidatie, verwijderd wordt. Breng de polish aan met behulp van een polijstmachine of doe dit gewoon met de hand. Nadat u de lak met een droge en schone doek heeft afgenomen, zal deze er weer fris en stralend uitzien.

Polijstpad

De polish kan het beste worden aangebracht met een polijstpad. Een polijstpad zorgt ervoor dat de polish goed en evenredig verdeeld wordt over de lak, zodat alle resterende vervuiling, krasjes en oxidanten ook echt verwijderd worden. Pads kunnen worden gebruikt met de hand of met een speciale polijstmachine.

Polijstmachine

Een polijstmachine neemt u veel werk uit handen. Door het gebruik van een polijstmachine brengt u de polish eenvoudig en zeer effectief aan op uw lak. Er zijn verschillende polijstmachines verkrijgbaar, welke onderling verschillen in bijvoorbeeld vermogen.

Stap 3: Verzegelen

Na het polijsten is het tijd voor het verzegelen. Bij deze stap wordt de auto voorzien van een afwerklaag, waardoor de autolak voor langere tijd beschermt wordt tegen invloeden van buitenaf, maar tegelijkertijd ook van een mooie glans wordt voorzien.

Waxen

Het voornaamste doel van het waxen van de auto is de verzegeling van de lak. Een goede wax beschermt de lak van uw auto tegen invloeden van buitenaf die vervuiling veroorzaken. De wax zorgt voor een diepe glans en is gemakkelijk uit te poetsen met een microvezeldoek van bijvoorbeeld Meguiars.

Detailer

Detailer is uitermate geschikt voor gebruik tussen de verschillende wasbeurten in. De detailer kapselt vervuiling eenvoudig in en voert deze van de lak af. Het resultaat van een behandeling met detailer is een zeer gladde lak met mooie glans. Ook detailer dient te worden uitgewreven met een schone microvezel- of katoenen doek.

Microvezeldoek

Hoewel microvezeldoeken vooral bekend staan als handig hulpmiddel in en rondom het huis, zijn deze ook zeer geschikt voor het drogen van de auto en het in- en uitwrijven van poetsproducten. Microvezeldoeken zorgen voor een krasvrije, glanzende lak. U kunt microvezeldoeken gebruiken voor zowel de lak, sponningen, de velgen als de ramen.

Tips voor het poetsen van de auto

Velgen behandelen als een pro

Start met de banden van uw auto. Voordat u de autolak gaat wassen, polijsten en/of verzegelen, is het handig om de velgen in te spuiten met een velgenreiniger zonder zuur. Dit laatste is belangrijk,omdat u anders het risico loopt de velgen aan te tasten door het zuur in de velgenreiniger.

Wasstraat of handwas?

Hoewel wasstraten en wasboxen ons veel werk uit handen nemen, geeft het zelfstandig wassen van de auto toch het allerbeste resultaat. Ondanks het feit dat veel mensen dit waarschijnlijk niet toe zullen geven, gebruikt men nog te vaak normale huishoudmiddelen om de auto mee te wassen. Deze middelen kunnen veel schade toebrengen aan de lak van uw auto. Gebruik daarom altijd een speciale autoshampoo, waardoor eventuele wax coatings beschermd worden en de auto extra schoon wordt.

Water is ook een boosdoener

Water laat veel mineralen, kalk en vuil achter wanneer het verdampt. De auto afspoelen met water en daarna de garage in rijden is dan ook geen optie wanneer u uw auto goed wil verzorgen. Nadat u klaar bent met het inzepen en afspoelen van uw auto is het verstandig om de auto af te drogen met een droogdoek of zeem, waardoor u uw auto krasvrij achterlaat.

Hardnekkig vuil verwijderen

Wanneer er vogelpoep, insecten of ander hardnekkig vuil op de lak zit dient men wat extra stappen te ondernemen om de lak in zijn geheel schoon te krijgen. Het is immers niet de bedoeling dat het vuil de lak en coating blijvend aantast. Extra tip: Om te controleren of de lak extra behandeld dient te worden na de wasbeurt, kun je met een droge hand over de inmiddels droge lak van de auto wrijven. Voelt de lak ruw aan, dan is het nodig om deze extra te behandelen.

Met speciale klei voor de auto verwijdert u de meest hardnekkige verontreiniging van uw autolak en zorgt u ervoor dat deze geheel behandeld is voordat u de was aanbrengt op de lak. Masseer met een applicator pad de wax in op de beschadigde lak. In plaats van het maskeren van krassen, zorgen deze producten er voor dat de krassen ook echt weg worden gewerkt. Natuurlijk kunt u ook voor het beschermen van een onbeschadigde lak wax aanbrengen. Lakverzegeling, detailer en normale wax zorgen ervoor dat de lak beschermd wordt tegen vuil en krassen.

Extra luxe behandeling

Voor een totale luxe behandeling van uw auto kunt u er voor kiezen om de lak te polijsten. Dit kan eenvoudig met de hand door het gebruik van speciale polish, maar ook met een professionele polijstmachine. De polish zorgt ervoor dat de lak weer glimt en uw auto er nieuwer uit laat zien. Sommige soorten polish bevatten ook wax, waardoor het niet nodig is om de vorige stap uit te voeren. Extra tip: voor beginners zijn er ook speciale polijstpads waarmee u eenvoudig met de hand uw autolak kunt polijsten.

Ieder seizoen waxen

Zorg ervoor dat u de auto minimaal één keer per seizoen in de wax zet, zodat de beschermde laag optimaal blijft. Zeker voor auto's die grote delen van het jaar buiten geparkeerd staan is dit een aanrader. Vindt u elk seizoen iets te gortig, dan kunt u er ook voor kiezen om doffe en verweerde plekken op te poetsen met een wax spray, zodat u niet de gehele auto hoeft te behandelen.