Verkeersregels Buitenland

Wat nemen we mee?

Wat moet er mee in de auto in het buitenland?

In veel landen dient u een veiligheidshesje en gevarendriehoek in de auto te hebben. Dit geldt vaak ook voor een verbanddoos, reserve lamp en een brandblusser. Ieder land heeft natuurlijk zijn eigen regels. In het ene land is het bezit van bijvoorbeeld een hesje verplicht (voertuig eis) en in het andere land het gebruik van het hesje (verkeersregel). Veel mensen weten niet of een gevarendriehoek en een veiligheidshesje verplicht aanwezig moeten zijn in auto's met een Nederlands kenteken. Wanneer regelgeving niet van toepassing is op een Nederlands gekentekende auto dan staat dit in het overzicht met een * aangegeven.

Let op: het wil nog weleens voorkomen dat de plaatselijke politie geen rekening houdt met het feit dat uw auto een Nederlands kenteken heeft. Dit kan vervelende gevolgen hebben en zelfs tot een boete leiden.

Aanvullende informatie

Verbanddoos

Een goede verbanddoos kan van groot belang zijn wanneer u onverhoopt in een noodsituatie terechtkomt. Ook bij kleine incidenten als een snijwond, schaafwond of andere ongelukjes komt een EHBO-set handig van pas.

Gevarendriehoek

Wanneer u met pech langs de weg komt te staan is het belangrijk voor zowel uw veiligheid als die van anderen dat uw auto duidelijk zichtbaar is. Een reflecterende gevarendriehoek zorgt ervoor dat uw auto tijdig wordt opgemerkt door andere weggebruikers.

Reflecterend vest

In een aantal landen is het verplicht om een veiligheidsvest in de auto te hebben of te dragen. Zo kunt u bijvoorbeeld stil komen te staan langs de weg, waardoor het belangrijk is dat anderen u opmerken.


Reservelampjes

Wanneer een autolamp kapot gaat is het vervelend om op zoek te moeten gaan naar een plaatselijke garage. Door een set reservelampjes in uw auto te leggen bent u altijd voorbereid op een dergelijke situatie en kunt u uw reis snel voortzetten.

Brandblusser

In een noodsituatie kan een brandblusser levens redden. In sommige landen is de aanwezigheid van een brandblusser zelfs verplicht, zoals Griekenland, Polen en Turkije. Een compacte brandblusser in uw auto is meestal geschikt voor branden in de categorieën ABC.

Alcoholtester

In Frankrijk is de aanwezigheid van alcoholtesters verplicht. Let er op dat u goed kijkt naar de certificering, aangezien niet alle testers gekeurd zijn volgens de Franse wetgeving. Heeft de alcoholtester de norm NF X 20-702, dan voldoet deze aan de Franse wetgeving. De tester kleurt groen wanneer men alcohol genuttigd heeft.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen

Op veel winterse bestemmingen is het verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken of in de auto te hebben. In landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië gelden tijdens de wintermaanden speciale regels omtrent het gebruik en bezit van sneeuwkettingen. Wij zetten daarom precies voor u op een rijtje wat deze landen precies voorschrijven.

Duitsland: Wordt aangegeven met een blauw bord. Het is aan te raden sneeuwkettingen aan te schaffen wanneer u een winterse bestemming heeft.

Frankrijk: Op veel wegen is het bij sneeuwval verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. De sneeuwkettingen mogen echter alleen gebruikt worden bij sneeuw op het wegdek.

Oostenrijk: Sneeuwkettingen mogen enkel worden gebruikt wanneer dit strikt noodzakelijk is en het asfalt niet beschadigd wordt. Ook hier blauw bord voor verplicht gebruik.

Italië: Van 15-10 tot 15-04 in Aostavallei en Brenner autobahn A22 verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. In bepaalde andere delen kan ook worden verplicht deze in bezit te hebben.

Zwitserland: Bij zware sneeuwval zijn sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt ook hier aangegeven met een blauw bord. In sommige tunnels is gebruik verboden.

Tsjechië: Bezit van sneeuwkettingen in de wintermaanden verplicht. Gebruik enkel wanneer er sneeuw op het wegdek ligt. Bovendien zijn winterbanden (M+S - 4 mm) verplicht van 1-11 tot 31-3.

Kroatië: Aanwezigheid van sneeuwkettingen is verplicht, evenals het gebruik bij minimaal 5 cm sneeuw. Extra verplichting: sneeuwschep bij winterse omstandigheden.

Slowakije: Sneeuwkettingen zijn enkel toegestaan bij zware sneeuwval of wanneer de weg bedekt is met ijs en mogen het wegdek niet beschadigen.